Meer weten over onze aanpak? Meer info nodig? Bel ons op 053 70 14 24 Contacteer ons via e-mail

Het Aalsterse maatwerkbedrijf MAAAT mag dan al meer dan 50 jaar een gevestigde waarde op het Wijngaardveld zijn, de bedrijfsvisie is splinternieuw en innovatief. Het bedrijf, dat zo’n 170 mensen tewerkstelt die moeilijk terechtkunnen op de reguliere arbeidsmarkt, sloeg enkele jaren geleden een hele nieuwe weg in: met hoge ambities én forse investeringen wordt duurzame economie één van de speerpunten. Deze week pakt het maatwerkbedrijf uit met de overname van het professionele reinigingsbedrijf Profiwash.

MAAAT is van vele markten thuis: van productie tot logistiek en dat zowel voor start-ups als voor grote, internationale bedrijven. Het voorbije jaar werd er fors geïnvesteerd om het aanbod nog uit te breiden. Zo werd een nieuwe logistieke hal gebouwd, wordt een productiehal gerenoveerd en werd een goed jaar geleden een eerste kleine wasstraat aangekocht. En daar blijft het niet bij: met de overname van een reinigingsbedrijf en de aankoop van drie professionele wasstraten, worden op korte termijn 10 voltijdse jobs voor maatwerkers gecreëerd. Een investering van 400.000 EUR die loont.

“De afwas: geen core business voor bedrijven, wel voor ons”


Johan Delauw, directeur van MAAAT, legt uit: “Vorig jaar investeerden we in een eerste kleine wasstraat. We beschouwden het als een proefproject en als een extra service naar onze bestaande klanten die werken met herbruikbare voedselrecipiënten. We merkten al snel dat – onder andere door de nieuwe regelgeving wat betreft single use plastics – er economisch potentieel zit in het proces van professionele reiniging. Bovendien is de afwas in bedrijven geen core business, maar eerder een noodzakelijk kwaad dat tijd en geld kost. MAAAT wil zich specialiseren in het reinigen van herbruikbare bekers en kommen, serviezen, voedseldispensers, mallen voor chocolatiers en boxen uit de pharma-industrie. Snel, efficiënt en compleet voedselveilig.”

Teamcoachen bij de opstart

“Drie professionele wasstraten en zestig nieuwe klanten zorgen voor twaalf jobs”


“Omdat we als bedrijf ook meer de kaart van de duurzame en circulaire economie willen trekken, hebben we de kans gegrepen om de werking van Profiwash over te nemen, een bedrijf uit Rotselaar dat delicate producten voor voeding, logistiek en pharma reinigt. MAAAT neemt één wasstraat en het volledige klantenbestand over vanaf vandaag. Daarnaast investeerden we nog in twee extra wasstraten. In eerste instantie zal minimaal één lijn voltijds draaien en werk verschaffen aan een viertal maatwerkers en een teamcoach. Op relatief korte termijn verwachten we al onze wasstraten in gebruik te nemen. Zo kunnen we tot een twaalftal medewerkers – die niet op de reguliere arbeidsmarkt terechtkunnen - voltijds aan het werk houden, bijgestaan door onze teamcoaches. Het grote voordeel is dat we dus genoeg mensen en infrastructuur hebben om gemakkelijk pieken op te vangen.”

“Werkgelegenheid creëren is ons doel”

“Zo zullen reinigingsopdrachten binnenkort 10 tot 15% van onze activiteitsgraad inhouden. Als maatwerkbedrijf is ons grootste doel om zoveel mogelijk mensen werk te geven die een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren. De zakelijke keuzes maken we enkel en alleen in hun belang. Zo richten we ons met onze wasstraten daarom vooral op B2B en pas in de tweede plaats op evenementen. Want evenementen dat betekent werken in weekends en shiften, terwijl onze maatwerkers structuur en stabiliteit nodig hebben. En zo zijn wij het enige maatwerkbedrijf dat zich in deze mate focust op reinigen voor B2B én tegelijk ook kan zorgen voor de stockage én het transport van de afgewassen goederen.”

Energiezuinig en milieuvriendelijk

“Zes maanden geleden nam MAAAT ook 556 nieuwe zonnepanelen in gebruik. Samen produceren die genoeg elektriciteit om tot 100 gezinnen een jaar lang van stroom te voorzien. Het energie-overschot die we hadden, zetten we vanaf nu in om de wasstraten te laten draaien. Dat kan perfect, want we kozen voor zeer energiezuinige machines van Hobart die weinig water verbruiken. En ook bij het kiezen van het wasproduct hielden we rekening met het milieu: Ecolab, onze vaste partner, maakt ecologische zeep- en afwasproducten. De toekomst van MAAAT ziet er proper uit.”

Nieuwste wasstraat

Deze website maakt gebruik van cookies, waarbij o.a. bezoekersstatistieken gemeten worden. Meer info