Meer weten over onze aanpak? Meer info nodig? Bel ons op +3253701424 Contacteer ons via e-mail

De Feestarchitect is niet zomaar een cateraar. Bezieler Christ Schepens stampte een conceptcateringbedrijf uit de grond. Zijn succesformule: geen bandwerk, maar een feest op maat van elke klant. Hoewel de voeding steeds een belangrijke plaats inneemt in het concept, wordt ook de aankleding en de animatie tot in de puntjes uitgewerkt. MAAAT mag De Feestarchitect sinds het voorjaar van 2022 tot zijn klanten rekenen. Een paar dagen per week is een team van maatwerkers samen met een teamcoach aan de slag in de keuken en in het logistieke gedeelte.

Christ: “Ik noem mijzelf met een gerust hart de bedenker van het gegeven conceptcatering: niet louter het eten maar de beleving staat centraal. Ik startte heel klein in 1996, maar inmiddels werk ik met 35 vaste personeelsleden, aangevuld met een poule van 120  flexibel inzetbare medewerkers. In de beginjaren focuste De Feestarchitect zich vooral op het organiseren van feesten voor particulieren. Dat had als consequentie dat het zeer druk was in de periode van april tot oktober, maar dat het in de wintermaanden iets té rustig werd. Daarom gingen we op zoek naar klanten in het bedrijfsleven.

Momenteel zijn nog 40% van onze klanten particulieren: we verzorgen minstens 120 trouwfeesten per jaar. Maar de nadruk komt steeds meer te liggen op de professionele markt. En daar zitten enkele evenementiële kleppers bij, zoals het WK Wielrennen, Parijs-Roubaix en Oostende Koerse. Daarnaast zijn we ook de vaste cateraar voor onder andere de Haven van Gent, lingeriebedrijf Van De Velde en enkele steden en gemeenten. Zulke klanten zorgen voor een gevulde kalender en geven ons de mogelijkheid om veel personeelsleden een vast contract aan te bieden.”

 

Door corona verlieten veel personeelsleden de horeca. Gelukkig vonden wij bij MAAAT de nodige ondersteuning.

Christ: “Door corona vielen onze opdrachten weg. Toen we eindelijk opnieuw feesten mochten organiseren, sloeg de paniek toe: veel personeelsleden hadden in een andere sector jobzekerheid gezocht, en wie was gebleven, moest opnieuw wennen aan de onregelmatige uren en werkritme. Vergelijk het met topsport: wie twee jaar heeft stilgezeten, loopt tijdens de eerste training niet meteen een marathon. We moesten dus op zoek naar betrouwbare extra krachten. Eerder dan bij een interimkantoor, vonden we wat we zochten bij MAAAT.”

Sommige maatwerkers ontdekten hier hun kooktalent

Christ: “De zoektocht naar extra personeel eindigde na wat omzwervingen bij MAAAT. Sinds mei 2022 werkt een team maatwerkers, begeleid door een teamcoach, een aantal dagen per week op onze site. Hun taken zijn divers: op maandag zijn ze vooral bezig in de logistieke ruimte: opruimen, servetten plooien, kwaliteitscontrole op de gewassen glazen, het sorteren van bestek… Maar op de andere dagen werken de maatwerkers ook in de keuken: groenten snijden, glaasjes vullen… Het is secuur werk maar het lukt. In sommige maatwerkers herken je de precisie en het tempo van een echte kok, dat is fantastisch om te zien. Tegelijk zorgt de teamcoach er ook wel voor dat ze zich in al hun enthousiasme niet vergalopperen, door structuur aan te brengen en door een rotatiesysteem te hanteren.”

Christ Schepens

Er is een grote mate van respect tussen koks en maatwerkers

Christ: “De maatwerkers krijgen enorm veel respect van de koks. Zij voelen zich verantwoordelijk voor hen en ze zijn blij dat ze extra competenties kunnen meegeven. Anderzijds krijgen onze koks ook veel in ruil: hoe meer taken van de mise-en-place een kok kan doorgeven, hoe meer tijd er overblijft om creatieve recepten te bedenken en uit te proberen. Het klinkt vreemd, maar de hulp van MAAAT is ook van psychologische aard: ons personeel voelt zich ondersteund en ervaart minder sociale druk om overuren te maken. De goede verstandhouding tussen onze krachten en die van MAAAT zorgt ervoor dat De Feestarchitect stilaan een gegeerde werkplek wordt. Al zullen de proevertjes en dagelijkse dessertjes daar ook wel voor iets tussen zitten. (lacht)”

Maatwerk als bewuste keuze voor diversiteit in het bedrijf

Christ: “Het inzetten van maatwerkers is een bewuste keuze. Niet enkel uit economische overwegingen. Ook het sociale aspect speelt een grote rol. Diversiteit binnen het bedrijf is altijd een meerwaarde. Iedereen verdient het om naar waarde geschat te worden en in het gewone bedrijfsleven te kunnen meedraaien, daarom namen we onlangs ook een aantal vluchtelingen uit Oekraïne in dienst.

In het verleden deden we ook al verschillende pogingen om zelf mensen aan te nemen die een afstand tot de arbeidsmarkt ondervinden. Dat bleek niet evident, omdat je de omkadering mist om hen goed op te vangen. Daar biedt MAAAT een grote meerwaarde: zij brengen de kennis en de begeleiding mee die hun mensen nodig hebben. De teamcoaches kennen hun vak, dat zie je aan de manier waarop ze hun team aansturen en hoe ze handleidingen maken die de maatwerker een houvast geven bij het uitvoeren van hun opdrachten.”

Maatwerk als bewuste keuze voor diversiteit in het bedrijf.

De sleutel tot een goede samenwerking? MAAAT gelooft in ons product en onze visie.

Christ: “We zijn heel tevreden over de samenwerking met MAAAT. Het personeel is vragende partij voor een uitbreiding van de opdracht, net als ik. MAAAT gelooft in wat we doen en in wat we willen bereiken. Beide bedrijven delen hetzelfde DNA. Daarom willen we investeren in een verdere samenwerking. Dat mag je gerust letterlijk nemen: we kopen een wagen aan – helemaal in de Feestarchitectbranding - om te voorzien in het transport tussen Aalst en Destelbergen. Zo winnen we allebei: het is rijdende reclame voor de Feestarchitect én MAAAT kan haar eigen busjes intussen elders inzetten. Daarnaast hertekenen we momenteel ons logistieke gedeelte. We bekijken graag samen welke extra taken MAAAT hierin kan opnemen. De wasstraat die MAAAT installeert op de eigen site, biedt bijvoorbeeld mogelijkheden. Een samenwerking tussen een catering- en een maatwerkbedrijf: het is nu nog zeldzaam, maar dat blijft niet zo. Ik raad andere cateringbedrijven zeker aan om het zelf ook eens te proberen!”

MAAAT gelooft in ons product en onze visie

De Feestarchitect is niet zomaar een cateraar. Bezieler Christ Schepens en zijn uitgebreide team werken niet met standaardformules, maar creëren een cateringconcept op maat op maat van de wensen, het budget en de persoonlijkheid van de klant. De Feestarchitect verzorgt het culinaire aspect van events en (bedrijfs-)feesten, maar levert ook het volledige draaiboek af. Ook voor de materialen, aankleding én animatie kun je bij hen terecht. Meer weten over de Feestarchitect? De Feestarchitect Christ Schepens, conceptcatering op maat!

Deze website maakt gebruik van cookies, waarbij o.a. bezoekersstatistieken gemeten worden. Meer info