Meer weten over onze aanpak? Meer info nodig? Bel ons op +32 53 70 14 24 Contacteer ons via e-mail

Beter een goeie buur ... de MAAAT-enclave bij Penne


MAAAT heeft al jaren een duurzaam partnership met Penne, een bedrijf gespecialiseerd in metalen en plastic onderdelen voor onder andere de automobielindustrie. Het bedrijf ligt pal tussen de twee MAAAT afdelingen op het industrieterrein, dus lag een samenwerking voor de hand. De opdracht startte in de gebouwen van MAAAT, maar al snel bleek een enclavewerking in de gebouwen van Penne de beste optie. Momenteel is er dagelijks een ploeg van 10 tot 12 maatwerkers en een teamcoach aan het werk.

MAAAT staat er enerzijds in voor de montage van studs op ijzeren beugels waarmee benzinetanks van auto’s op hun plaats worden gehouden en voert daarnaast ook de kwaliteitscontrole op de geproduceerde stukken uit.

“In de automotive is er geen ruimte voor fouten.”

“Net zoals bij de voedingsindustrie is de automotivesector onderworpen aan enorm strenge controles. Fouten kunnen verregaande gevolgen hebben en dus mag je niet enkel op menselijk handelen vertrouwen. Extra controle is belangrijk, zeker wanneer je automotive combineert met maatwerk.” Aan het woord is Kim Aerts, managing director van KoMotion, het bedrijf dat MAAAT hielp de nodige skills naar de tafel te brengen bij Penne.

MAAAT wilde vanaf de start Penne de garantie op snel én foutloos werk bieden. Daarvoor werd in 2019 bij KoMotion aangeklopt, toen beloftevolle jonge starters. Ze wisten echter te overtuigen met hun hands-on-mentaliteit, hun flexibiliteit en hun technische kennis. Na een coronapauze in 2020, kreeg de samenwerking vorm mede met behulp van subsidies van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Partner KoMotion

Denken, testen, schaven, repeat

Kim: “Elk project is een ‘uitvindingsproces’ bij KoMotion: een uniek traject van bedenken, testen en bijschaven. Ook bij MAAAT. We begonnen bij het in kaart brengen van de wensen en mogelijke obstakels. Op basis daarvan hadden we al snel een geschikte oplossing in ons hoofd: het moest een machine worden met een slim camerasysteem dat controleert of de studs, die door de maatwerker zijn aangebracht op de beugel, wel goed gemonteerd zijn. Is dat niet het geval, dan werpt de machine de beugel uit.”

“De technische tekening lag al snel klaar, maar het is een lange weg van papier naar praktijk. Eerst werden er 3D-modellen gemaakt en vervolgens kwam er een marktverkenning op zoek naar het juiste materiaal en de geschikte camera’s. Daarna namen we ruim de tijd voor het uittekenen van uitgebreide testprotocollen.  Maar ook na de oplevering volgden we alles van kortbij op: in het veld leer je het meest en komen eventuele noodzakelijke bijsturingen aan de oppervlakte. We slaagden er zelfs in om meer potentiele kwaliteitsproblemen te detecteren dan initieel gevraagd

Quote

Resultaat: geruste klanten, ontzorgde maatwerkers

Sinds mei 2021 is de machine -de Ko-alitychecker- operationeel in de enclave werkpost bij Penne. En de resultaten mogen er wezen: sinds de machine in gebruik werd genomen, heeft er nog geen enkele fout gemonteerde beugel het fabrieksgebouw verlaten. Een resultaat dat zowel Penne, de klanten van Penne, als onze maatwerkers een gerust gemoed geeft.

Kim: “Penne wil enkel topkwaliteit leveren. Dankzij de Ko-alitychecker van KoMotion kan dat ook worden bewezen aan hun klanten. Wanneer (potentiële) klanten een rondleiding krijgen bij Penne, is onze machine een vaste stop geworden op het parcours. Een mooi compliment!”

Ook voor de MAAAT-ploeg heeft de Ko-alitychecker niets dan voordelen. Johan Delauw, algemeen directeur van MAAAT: “De oplossing die we samen met KoMotion zochten, heeft niet als doel om medewerkers te vervangen door machines, integendeel. De cameracontrole zorgt ervoor dat de maatwerkers een minder uitgebreide werkbriefing nodig hebben en dat we bijgevolg meer verschillende mensen aan die taak kunnen laten werken. Door de kwaliteitscontrole automatisch te laten verlopen, gaan we onze maatwerkers cognitief ondersteunen. Dat bespaart hen een hoop stress. Bovendien kunnen ze op die manier sneller werken, waardoor we als MAAAT een hogere capaciteit aankunnen. Ook de teamcoach is zeer tevreden met de extra controle die de Ko-alitychecker inbouwt. Zo komt er meer tijd vrij voor wat er echt toe doet: het begeleiden van onze maatwerkers.

 

 

KoMotion

Procesoptimalisatie zorgt voor impact en tewerkstelling

Johan: “De ko-alitychecker is een investering voor MAAAT, maar wel eentje die ervoor zorgde dat het vertrouwen van Penne in maatwerk een stevige boost kreeg. Bovendien toont het dat we als maatwerkbedrijf mee durven investeren. De return van deze investering is niet enkel financieel maar ook op vlak van impact en tewerkstelling. De samenwerking met KoMotion is er dus een om fier op te zijn. We trekken daar als maatwerkbedrijf onze lessen uit en zullen vaker gebruik maken van automatisatie indien het onze maatwerkers én onze klanten ten goede komt. De samenwerking met KoMotion stopt hier niet: momenteel zitten we voor een tweede optimalisatieproces in de testfase en ligt er een derde op de plank.”

 

KoMotion

WIE IS KOMOTION?

KoMotion (Erpe-Mere) is een jong, innovatief bedrijf dat ondernemingen helpt om hun productieprocessen te optimaliseren door te automatiseren. Hun motto: kleine ingrepen kunnen een groot verschil maken. Bij KoMotion kun je terecht voor het design en de constructie van nieuwe automation en robotica, maar ook voor aanpassingen aan machines die al in gebruik zijn. Ook voor puur softwarematige producten ben je bij KoMotion aan het juiste adres.

Deze website maakt gebruik van cookies, waarbij o.a. bezoekersstatistieken gemeten worden. Meer info