Meer weten over onze aanpak? Meer info nodig? Bel ons op +3253701424 Contacteer ons via e-mail

Gates, een internationaal bedrijf met haar wortels diep in het Amerikaanse Denver, is een fabrikant van onder andere aandrijfriemen en kits voor de automotive industrie. Na enkele decennia in Erembodegem bij Aalst, verhuisde Gates naar Gent. Maar dat hoefde niet het einde te betekenen van het bestaande partnerschap met MAAAT. Plantmanager Natacha Claessens legt uit hoe dat komt.

Natacha: “Gates en MAAAT werken al meer dan dertig jaar samen. Het begon allemaal toen zowel de Belgische hoofdzetel als de productie van Gates nog in Erembodegem waren gevestigd. Maatwerkbedrijven inschakelen was toen al niet louter een economische maar ook een bewuste, sociale keuze. Daarom zochten we zowel MAAAT (toen nog Beschuttende Werkplaats Aalst) als Ryhove aan. Ryhove labelt onze shipments. MAAAT zorgt voor het herverpakken van onze producten (van bulk naar individuele verpakkingen), bedrukken, labelen… Al dertig jaar is een ploeg van MAAAT dagelijks in de weer voor Gates en nog nooit hebben we kwaliteitsklachten gehad. Integendeel. MAAAT hanteert waterdichte processen, mede dankzij teamcoach Jan. Hij draait al sinds het begin mee en kent onze producten en processen soms beter dan wijzelf. Zo’n duurzaam partnership is té waardevol om verloren te laten gaan omdat we naar Gent verhuisden.”

Zowel bij MAAAT als bij Gates aan het werk

Elke dag is er een grote ploeg voor Gates aan het werk, minstens 20 en maximum 38 personen. In eerste instantie situeerde dat werk zich allemaal op de MAAAT-site in Aalst. Twee jaar geleden kwam daar verandering in. “Gates streeft ernaar om alles dichtbij te hebben. Dat optimaliseert de werking. Daarom maakten we op onze site plaats om een groot stuk van de MAAAT-activiteiten in eigen huis onder te brengen. Het deel waar we nog geen plekje voor hebben, blijft intussen bij MAAAT zitten.”

Duurzaam partnership

Werkplaats van MAAAT tot in de perfectie nagebouwd

De verhuisbeweging van MAAAT naar Gates was niet evident voor de maatwerkers. “Het vraagt tijd om aan een nieuwe situatie te wennen en om je elders thuis te voelen. We hebben dat gerespecteerd en erop geanticipeerd. Samen met de preventie-adviseur en enkele mensen van MAAAT hebben we de vertrouwde werkplek tot in de details nagebouwd. Zo blijven niet enkel de producten en de processen dezelfde, maar ook alles errond: de schikking van de ruimte, het meubilair, de lay-out van de bonnen de tafels en stoelen tot zelfs de kleur van de vuilbakjes.”

Toen de hal was ingericht, kwamen de maatwerkers op bedrijfsbezoek bij Gates. “Met een warm welkom en een uitgebreide rondleiding konden we al veel vragen en onzekerheden wegnemen. Ik moet zeggen dat het een verademing was om zo’n enthousiast publiek over de vloer te krijgen. Na de rondleiding en wat bedenktijd mochten de maatwerkers zelf aangeven of ze bij Gates op de site wilden komen werken. En daar bleek veel meer animo voor dan verwacht. De eerste week startten we met een zestal maatwerkers om zo stelselmatig uit te breiden. Ze komen graag en voelen zich onderdeel van het team. Ook bij de medewerkers van Gates werd de komst van de maatwerkers positief onthaald.”

Herverpakken van producten

Een mix van welzijn en efficiëntie

“Was die doorgedreven verhuisbeweging een investering? Uiteraard. Maar wij bekijken het als een besparing. Door de juiste omgeving te creëren voor de maatwerkers, boekten we efficiëntiewinst: de bestaande processen waren waterdicht en de medewerkers waren geroutineerd. Waarom zou je daaraan sleutelen? Op een paar maanden tijd was de verhuis helemaal rond. En sindsdien is de samenwerking met MAAAT er alleen maar op vooruit gegaan: er is dagelijks contact met de operators en de coördinator en MAAAT werkt rechtstreeks op ons ERP-systeem. Er is ook wekelijks een meeting om de planning van de volgende week te overlopen: wat moet er gebeuren, hoeveel mensen zetten we in? De lijn met MAAAT is kort, dus kan de samenwerking vlot en professioneel verlopen. We appreciëren het ook dat de mensen van MAAAT zelf met optimalisatievoorstellen komen en constructief zijn. Ik kan garanderen: zolang wij hier blijven doen wat we doen, zal MAAAT ons blijven bijstaan.”

Natacha Claessens

Deze website maakt gebruik van cookies, waarbij o.a. bezoekersstatistieken gemeten worden. Meer info