Meer weten over onze aanpak? Meer info nodig? Bel ons op +3253701424 Contacteer ons via e-mail

Start-Up met een ecologische missie 

Alexandre Narinx, de bedenker van het ingenieuze koelsysteem, startte Cork Concept op in juni 2020: “Als voormalig mede-eigenaar van het International Sales Promotion Company (ISPC), een gekende groothandel voor de horeca, worstelde ik zelf met de problemen die het vervoer van bederfbare goederen met zich meebrachten. Waren die gekoeld hun bestemming moeten bereiken, brengen niet enkel hoge transportkosten met zich mee; je betaalt er ook een ecologische prijs voor. 

Het idee voor een ecologisch alternatief voor boxen uit aluminium en polyurethaan rijpte al een zevental jaar, maar de start-up kwam er pas toen het plaatje volledig klopte. Na een lange ontwerp- en testfase, zitten we nu volop in de uitrol van ons project en zijn we klaar om de concurrentie met de niet-ecologische koelboxen aan te gaan. We voelen dat het bedrijfsleven meer en meer de kaart van de duurzaamheid trekt, dus we durven ambitieus te zijn. De eerste afzetmarkt is er, nu gaan we opschalen.” 

Bewuste keuze voor een maatwerkpartner 

De boxen van Cork Concept bestaan uit kartoncellulose en meerdere lagen van kurk; een natuurlijk product dat vooral in het gebied rond de Middellandse Zee wordt verbouwd. Dat maakt van de koelboxen een voor 100% Europees product, van grondstof tot assemblage. 

En die assemblage, daarvoor rekent Cork Concept op maatwerk. Alexandre: “De keuze voor maatwerk was er in de eerste plaats eentje om sociale reden, maar ook de financiële factor speelt een rol. Gezien onze grondstoffen duurder zijn dan die van niet-ecologische koelboxen, zochten we oplossingen om onze producten toch aan een gelijkaardige prijs aan te bieden als de concurrentie.

Dankzij het inschakelen van een maatwerkbedrijf voor het assembleren van de boxen lukt dat.” 

Hoe een Waals bedrijf dan bij het Aalsterse MAAAT terechtkomt? 

Eén van onze technische partners – kartonproducent Smurfit Kappa – raadde ons MAAAT aan voor de assemblage van onze boxen. Smurfit Kappa had zelf al een samenwerking met MAAAT en daar waren ze zeer tevreden over. 

Een tip van goudwaarde! In eerste instantie vroeg het intern wel wat overtuigingskracht om met MAAAT in zee te gaan, omdat er ook maatwerkbedrijven dichter bij huis zijn. Maar nu beseft iedereen dat MAAAT de juiste keuze was.” 

Cork

Een combinatie van ervaringgeduld en stockage 

Alle elementen voor de koelboxen worden apart bij MAAAT geleverd. 5 maatwerkers gaan ermee aan de slag. Ook het op maat stansen van de celluloseplaten nemen zij voor hun rekening. In 12 minuten worden 16 aparte onderdelen omgevormd tot een afgewerkte box, klaar om naar de klant te vertrekken. 

Alexandre legt uit wat voor hem de meerwaarde van MAAAT is: “Het is een gekende naam in de wereld van het maatwerk. Ze staan erom bekend ten allen tijde de leveringen te kunnen garanderen. Bovendien heeft MAAAT bakken ervaring in de assemblage van dergelijke producten. Toen we bij hen aanklopten, dachten zij actief mee na over de meest efficiënte manier van produceren. Dat advies hebben we met beide handen aangenomen, want al kloppen de plannen op papierzonder praktijkervaring kun je toch nog voor verrassingen komen te staan.”  

Een derde troef van MAAAT is hun grote stockageruimte. Dankzij hun opslagcapaciteit moeten wij als bedrijf zelf niet investeren in een magazijn. En dat scheelt een slok op de borrel, als je nagaat dat het materiaal voor het maken van 2.000 boxen goed is voor 25 paletten. 

Alexandre besluit: “Met MAAAT hebben we een productiepartner uit de duizend gevonden. In de bedrijfswereld is geduld een zeldzaam goed: alles draait om snelle winst en grote oplages. Bij MAAAT ligt dat anders: zij zagen, als ambassadeur van circulaire economie, het potentieel in Cork Concept, ook toen we nog in de ontwikkelfase zaten. Zij hebben de tijd genomen om ons te ondersteunen waar nodig en geven ons als start-up de tijd om te groeien.” 

een combinatie van ervaring, geduld en stockage

De toekomst: uitbreiden, zowel in aanbod als in oplage 

MAAAT produceerde momenteel al 2.000 dozen. Hoe de toekomst er voor de samenwerking tussen Cork Concept en het maatwerkbedrijf uitziet? Alexandre: “We zijn ambitieus. Dat zijn we aan het milieu verplicht1.000.000 boxen van Cork Concept zorgen samen voor 7.000 ton minder CO²-uitstoot ten opzichte van de standaard koelboxen!”  

We richten ons momenteel op de transporteurs van de grote spelers in de farmaceutische industrie en plannen zo ons aantal verkochte boxen te verhogen naar 90.000 stuks binnen een drietal jaren. Tegelijkertijd breiden we ons aanbod ook uit: momenteel ontwerpen we enerzijds koelboxen die nog meer geschikt zijn voor de voedingsindustrie, en anderzijds zitten onze open boxen – bedoeld voor korte transporten van vaccins en stalen – in een testfase. MAAAT zal zeker onze eerste keuze zijn voor de productie ervan.

Alexandre Narnix

Het Luikse bedrijf Cork Concept is gespecialiseerd in natuurlijke isothermische verpakkingen voor de voedings- en farmaceutische industrie. De koelboxen, waar het bedrijf een patent op heeft, worden gemaakt uit meerdere lagen van natuurlijke materialen – kurk, cellulose (als isolatiemateriaal) en karton - die ecologisch en recycleerbaar zijn. Bovendien zijn de boxen bijzonder geschikt voor wereldwijd transport: producten kunnen tot 96 uur lang op de correcte temperatuur worden bewaard, tot -70°C. Ook toxische stoffen kunnen in deze boxen op een veilige manier worden vervoerd. 

 

Meer weten over Cork Concept? Neem een kijkje op de website: www.corkconcept.com. 

 

MAAAT

MAAAT

Ook benieuwd wat MAAAT voor jouw bedrijf kan betekenen?


Contacteer ons!
MAAAT
MAAAT
MAAAT
MAAAT
MAAAT
MAAAT
MAAAT
MAAAT

Deze website maakt gebruik van cookies, waarbij o.a. bezoekersstatistieken gemeten worden. Meer info